Muradiye Van'ın onbir ilçesinden biridir. İl merkezine uzaklığı 82 km' dir. Muradiye'yi turistler için ilgi çekici yapan Bend-i Mahi şelalesidir. İlçenin en önemli doğal zenginliği olan şelalenin ziyaretçisi yaz kış eksik olmuyor. Şelaleler ilçenin en güzel mesire yeri aynı zamanda.
ŞELALE ŞELALE İLE İLGİLİ BİLGİLER |
"Bend-i Mahi üzerinde görkemli Muradiye Şelalesi, Muradiye ilçe sınırlarında yer alır.Adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almıştır. Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-i Mahi çayı üzerindedir. Şelalenin yüksekliği 50 metredir." ( http://muradiye.bel.tr)
Van'dan Muradiye'yi yaklaşık beş km geçtikten sonra sol tarafa yöneldiğinizde şelaleye kolayca ulaşabilirsiniz. Hafta sonu ziyaret ettiğimiz şelale ve çevresi oldukça kalabalıktı. Şelale bölgesi aynı zamanda çok güzel bir mesire alanı. Yaz aylarında yurt içinden ve dışından pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor. Ailenizle hafta sonu tatilini geçirmek, piknik yapmak için doğal bir yer. Şelaleye Bend-i Mahi çayının üzerinde bulunan ahşap asma bir köprünün üzerinden geçerek ulaşabiliyorsunuz.
ASMA KÖPRÜ
Asma köprü benim açımdan biraz hayal kırıklığı oldu. Çelik askılarla ahşaptan yapılmış ve oldukça dar. Köprü sanki sabit değil. Üzerine adım attığınız anda sallanmaya başlıyor, ayakta duramıyor ve hemen tutunma ihtiyacı hissediyorsunuz. Üzerinde aynı anda onlarca kişinin karşılıklı geçmeye çalışması tam bir korku filmi gibi. Doğru dürüst yürüyemiyor, denge sağlayamıyorsunuz. Karşınızdan gelenlere yol verme, yol bulma çabası içinde korku dolu anlar yaşayarak, sallana sallana ilerleyebiliyorsunuz. Verdiği korku açısından adeta "sırat köprüsü..." Köprüyü geçmek neredeyse bir imtihan oluyor. Her yaştan insanın yaşayabileceği korkuyu hayal etmelisiniz. Doğrusu bu köprü bana hiç güven vermedi. Şelale bundan çok daha güzel ve sağlam bir köprüyü hak ediyor.
Köprüyü geçtikten sonra muhteşem şelaleyi görmek heyecan verici. Şelalenin dibine kadar inme imkânınız var.
Çok kuvvetli bir su akıntısının meydana getirdiği coşkuya kapılıyorsunuz ve suyun döküldüğü noktadan ayrılmak istemiyorsunuz. Bütün bedeninizi saran serinlik sıcak havanın tüm bunaltıcı etkisini alıp götürüyor. Manzara doyumsuz. İnsanda sonsuzluk hissi uyandırıyor. Suyun kaynağını ve gücünü düşünmeden kendinizi alamıyorsunuz.
Ayaklarınızla buz gibi suyun soğutucu hissini tecrübe edebilirsiniz. Şelale, çevresini de güzelleştirmiş. Çevre ağaçlarla dolu yemyeşil. Yakındaki ziyaretçileri sorun etmezseniz suya yakın ağaçların altında piknik yapabilirsiniz. Asma köprünün her iki akasında daha geniş piknik alanları mevcut. Yemyeşil ağaçların içinden dökülen şelale aslında tam bir çağlayan. Yeşile, suya, coşku ve heyecana davet eden şelale her mevsim çok etkileyici, büyüleyici...
ŞEYTAN KÖPRÜSÜ
Muradiye ile şelale arasında Bend-i Mahi çayının üstünde yer alır. "Dar bir geçit olan Şeytan Köprüsü, ortalama 15,5 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve yerden 17-18 metre yüksekliğindedir. "
"19. yüzyılda inşa edilen köprü, çok dar inşa edildiğinden, insanların sık sık uçurumdan düşmesine sebep olmuş. Rivayete göre bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmesinden dolayı, bölge halkı arasında “Şeytan Köprüsü” adıyla anılmaya başlanmıştır. Bend-i Mahi çayının üstünde bir kartal yuvasını andıran Şeytan Köprüsü, sahip olduğu doğal güzelliklerle Van’ın önemli tarihi miraslarından biridir. " ( http://www.vankulturturizm.gov.tr/)
Zamanınız varsa coşkuyla çağlayan şelaleyi, şeytan köprüsünü ve Bend-i Mahi köprüsünü de görmenizi tavsiye ederim. Ben Bend-i Mahi köprüsünü malesef atladım, üzgünüm.
Kainatın her köşesinde, her varlığında, yaratıcının mükemmel gücünü ve cemalini müşahede etmek varlığımızı anlamlandırmamız için de bir fırsat.