24 Temmuz 2018 Salı

VAN'DA YEMEK KÜLTÜRÜ



        BALIK EKMEK

 Bismillah...           

       Van'ın yaşam kültürünü yansıtan en önemli unsurlardan biri de kendine özgü yemekleri, lezzetleri. Van'ı diğer şehirlerden ayıran özelliklerden birisi de yalnızca Van'da bulabileceğiniz özgün, yöresel tatlar. Bunlardan birisi Balık ekmek. Van şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede, Tuşba belediyesine bağlı olan iskelede bölgesinde, Van Göl'ünün kıyısında bu lezzete ulaşmak mümkün.



 Kıyıda sıralanmış teknelerde oldukça ucuza balık ekmek yemek mümkün. Karşınızda sizde sonsuzluk duygusu uyandıran, sessiz, sakin, dingin, huzur dolu bir deniz size eşlik ediyor. Uzaklarda adeta bir kartpostal güzelliğinde size yukarıdan bakan Van Kale'si, onun da arkasında haşmetli Erek dağı. Balık, deniz, tarih, dağ....Tarih ve coğrafya iç içe.








    Sıcak sıcak porsiyon olarak veya yarım ekmek arası balık ekmek yemek gerçekten keyif verici.





 " Van Deniz'inde yaşayabilen tek balık türü olan inci kefalin tadı da harika. Van Göl'ünün suyu bilindiği gibi oldukça sodalı. Bu nedenle tek bir balık türü olan inci kefali yaşamaktadır. Aslında bir sazan türü olan bu balık allı pullu parlak renklerinden dolayı inci gibi değerlendirilmektedir. Balık ekmek gerçekten tam bir lezzet kombinasyonu.








 İstanbul Eminönü'nde, İzmir'de de balık ekmek yedim. Hepsi de çok lezzetliydi. Van'ın balık ekmeği de lezzetli.

Tekne restoranlarda dalgaların ahenginde, güler yüzlü, anlayışlı, çalışkan ve misafirperver garsonların ilgisi çok hoş. İlgiyi görünce balık ekmek yemek konusunda doğru karar verdiğinizi anlıyorsunuz.



Yemekten sonra iskelede kıyı boyunca kalabalığa karışarak yediklerinizi eritmenizi öneririm.



Kıyıdaki kafelerde çay içebilir, iskeledeki parkta da piknik yapma imkanına da sahipsiniz. Van'a balık tutma mevsiminde geldiyseniz balık ekmek lezzetini tatmanızı öneririm.

       VAN'IN UNUTULMAZ LEZZETİ PAÇA ÇORBASI
   
  Bism-i  Hi Teâlâ
     
Van'ın en güzel, unutulmaz yemeklerinden, lezzetlerinden biri de paça çorbasıdır. Pek çok yerde kelle-paça çorbası vardır. Her yörenin kendine özgü malzemelerinden ve de yapılış biçiminden dolayı lezzetinin de değiştiğini biliyoruz.  Ben nasıl yapıldığında çok lezzeti üzerinde durmayı tercih ediyorum. Zira her an bu lezzeti elde etmek göründüğü kadar kolay değil. Paça çorbası sığırlardan yapılıyor. Paça demişken faydaları say say bitmez derler... Gerçekten de sağlığımız için çok faydalı bir malzeme. Özellikle kemikler söz konusu olduğunda akla ilk gelen gıdalardan biri paça'dır.



    Van' da  bir çok şubesi bulunan " Hacı Baba" restoranlarından birinde yedik. Bu arada bu restoranların sabaha kadar 24 saat açık olduğunu da ekleyelim.
     Çorbanın akışkanlığı  tam kıvamında. Etleri biraz daha fazla olabilirdi ama gene de tatmin edici. Kesinlikle ağır bir yemek değil. Yerken zorluk çekmiyorsunuz. Çorbanın içinde ada ada gezen kalojenleri görmeniz mümkün. Kalojen  " Hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, lif ve eklemleri oluşturan protein."

Paça çorbası bana En'am Suresini hatırlatıyor. Hiç bir şeyin amaçsız ve anlamsız yaratılmadığını  düşünüyorum. "En’âm, koyun, keçi, deve ve sığır cinsi ehli hayvanları ifade eden bir kelimedir."  Hüda'ya şükrümüzü yerine getirememenin  mahcubiyetiyle...



    Çorbanın yanında limon maydanoz, soğan gibi söğüşlerle bolca ekmek  getiriliyor. Çorbaya limon sıkmanızı tavsiye ederim. Limon çorbayı seyreltiyor  ve yenmesini  daha kolay hale geliyor. Soğan iştahınızı açıyor.  Yaz kış demeden her mevsim yiyebileceğiniz  doğal ve üstelik ekonomik bir yemek. Ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmediğiniz fast-food'lar yerine kendinize ve çevrenizdekilere ısmarlayabileceğiniz doğal bir ikram. 
  
     
    Geleneksel ve  doğal olan bu çorbanın yanında Van'a özgü bir ekmek verilmesini tercih ederdim. Zira Van'da gayet güzel, doğal sağlıklı ekmekler de yapılıyor. Fiyat uygun, aşırı değil. Bir kâse yediğinizde eğer çok çok aç değilseniz rahatlıkla tatmin olur doyarsınız. Unutulmaz bir lezzeti damak zevkinizle buluşturmanızı tavsiye ediyorum. Dolup dolup boşalan restoran aslında bu geleneksel lezzetin herkesin damak tadına çok uygun olduğunu kanıtlıyor. Elhamdülillah...
    


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder